donderdag 30 juni 2016

opgeruimd en wel de vakantie in: van opbergzak naar speeldeken en weer omgekeerd

Juffencadeautjes?
je kan daar uren over discussiëren, wel of niet? En hoe ver ga je daar dan in? De meningen zijn even divers als de cadeautjes zelf.

Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik wat moois zou maken voor de juffen tot aan de kleuterklas. Vanaf de lagere school maak ik tussendoor, als dat zo uitkomt of bij de verjaardagen misschien nog wel wat leuks, maar de bedankjes voor de juffen en meesters, laat ik dan aan de kindjes zelf over.
Vanaf het eerste leerjaar kunnen ze dat immers zelf. En zo ging het dus ook dit jaar, voor de allereerste keer:
Een welgemeend dank-je-wel-briefje, eentje voor juf Lut en eentje voor juf Katrien,
van Helena op retro briefpapier met veel hartjes enzo.

Maar Alexander sluit dus een tijdperk af, kleuterdiploma op zak. De ik-tekeningen spreken voor zich, hij is helemaal klaar om volgend jaar te leren lezen, schrijven, sommen maken, brugjes maken, ... Ze blijven niet klein, helaas en gelukkig maar.
Een extra efforke voor zijn geweldige juffen was dus op zijn plaats.

Tijdens een avondje Mamzellen werd me daar een prachtige Play and Go speelzak boven gehaald. Ik dacht meteen, wow, kei handig en zo mooi, maar misschien kan ik dat wel zelf? Maar welke maat zou ik nemen? want groter is niet altijd beter met al dat kleine en fijne speelgoed? het zijn geen duploblokken meer hé.
Alexander verzekerde me dat ik de grote moest maken.Voor de buitenkant gebruikte ik de oranje katjes stof, een stevige canvas (Mattram) . Voor de binnenkant gebruikte ik een effen rode stevige katoen (rode Ditte)
Wat heb je nodig voor een grote omkeerbare opbergzak?
 • 2 x 1m50 stof (met een stofbreedte van 150, je hebt eigenlijk een vierkant nodig, dus evenveel lengte als breedte), liefst minstens 1 kant met stevige canvas, maar een toile cirée voor een waterdichte versie, lijkt me ook wel wat. Voor de binnenkant kan je met fleece, flanel, of zelfs een katoentje werken. 
 • 5m touw (2 x straal x pi plus een klets om wat overschot te hebben, jawel, je hebt dat nodig in je latere leven, de formule voor de omtrek van een cirkel)
 • 2 schuif-knijper-sluitingen met 2 gaatjes (of hoe noemt dat? als je op de detail foto kijkt, weet je wat ik bedoel)
 • ringen met schijven waar je touw door kan, ja kan hiervoor natuurlijk ook knoopsgaten maken of een opening laten. 
 Hoe ging ik te werk?
 • Knip eerst 2 identieke cirkels met een diameter van 150cm uit de 2 stoffen.
  Ik vouwde hiervoor de stof eerst overlangs dubbel, op de stoflijn dus en dan nog eens zodat je stof in een vierkant is gevouwen. Vervolgens nam ik touw en potlood en tekende ik zoals met een passer en kwart cirkel. Uitknippen en tadaaa, een perfecte cirkel. Ik heb de randen overlocked, dat is 2 x 5m overlocken aan speedtempo.
 • bevestig aan 2 tegenovergestelde zijden telkens 2 ringen om later het touw door te halen. Als je echt 'tegoei' wil werken, strijk je waarschijnlijk best eerst even wat vlieseline op de plaatsen waar de ringen moeten komen om doorscheuren de voorkomen.
  Ik rekende een boord van 5cm en 1cm naadbreedte. De ringen liggen 1cm van elkaar en op 3,5cm van de rand van de cirkel (en dus in het midden van de boord).
 • Naai nu de 2 ronde lappen aan elkaar vast, met de goede kant op elkaar. Begin hierbij in de buurt  van een 'ringenpaar', want straks ga je daar nog wat moeten manouvreren met je touw. De laatste 15cm laat je voorlopig open, zodat je het geheel nog kan keren straks. 
 • Keer om en strijk. Strijk ook al de naad met 1cm om aan dat stukje dat je open liet.
 • Naai, met de goede kant naar boven, op 5cm van de rand zodat je een tunnel bekomt waar het touw door moet komen. Ik nam bij het stikken van de tunnel, mijn touw al 'mee'. Het stikt dan wel minder vlot omdat je het touw telkens moet goed leggen, maar het bespaart je wel het werk om je touw er achteraf nog door te trekken. 
 • Trek het touw door de tunnel, laat het er weer uit komen aan de ene ring, door het eerste gaatje van de schuif-knijper-sluiting, door het andere gaatje, weer door de ring en weer de tunnel in tot je het touw weer terug hebt aan de ringen waar je ook die opening nog liet. Ook daar: touw door de eerste ring naar buiten, door het eerste gaat van de schuif-knijper-sluiting, door het tweede gaatje, de 2de ring en terug de tunnel in.
  Knoop dan de uiteinden van het touw aan elkaar en naai eventueel nog eens extra vast zodat het zeker niet zal lossen. 
 • Overstik de rand van de opbergzak op 2mm van de rand. Daarmee sluit je ook dat stukje dat je eerder open liet.
Het was allemaal last minute (nacht)werk gisteren, en vanmorgen moest het evengoed snel gaan, een laatste keer ochtendspitsen voor dit schooljaar. Dus ik nam niet van elke stap foto's om de uitleg wat te kunnen verduidelijken. (en de foto's die ik nam, zijn een beetje crappy) Ik hoop dat je er dus wat aan uit kan, aan mijn uitleg. 
De dochter heeft al kleintjes besteld (zelfs heel mini mini kleintjes om haar gommen in te bewaren), dus als dat er van komt, maak ik werk van de stapsgewijze foto's. En als je vragen hebt, hoor ik het graag. En als je de naam kent van dat schuif-knijp-dingske, mag je't mij ook vertellen.

en als je toch nieuwsgierig bent naar de briefjes:
het zag er schattig uit, pure nostalgie


3 opmerkingen:

 1. Hoe hebt gij die floshkes gemaakt?
  Mooie opbergzak :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schaamteloos gepikt van bij Lily en Woody, blogpost van 3 juni

   Verwijderen
 2. Heel leuk gedaan! Altijd handig lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow