dinsdag 4 oktober 2016

mega luie wijven maxi rok

ik twijfelde al langer over een maxi skirt, maar:
1: zijn maxiskirts wel voor kleintjes?
2: waar vind je de perfecte stof als je niet eens weet welke stof je zoekt?

maar internet schoot te hulp met inspiratie op de juiste moment op de juiste plek, met de juiste informatie over hoe wat waar en waarom wel. Het bleek zelfs een mega luie wijven project, op mijn lijf geschreven dus, haha.Stap 1:
Bestel de prachtige nachtblauwe plissé bij Stof op Zolder. Ik had nog steeds een zeer gulle bon (waarvoor via deze weg nog eens een zeer dikke dikke merci), dus ik bestelde nog wat extraatjes. (als de dolly plaid af is... ik heb echt wel wat in te halen, en mijn hoofd ontploft zowat van de ideeën). Ik bestelde 1m en kreeg 1m10. Eigenlijk dacht ik dat de plooitjes van de plissé verticaal liepen, maar ze lopen dus over de stofbreedte. Ik had waarschijnlijk iets meer besteld, had ik het geweten, maar ik kwam wel toe met 1m10.

Ik had nog mooie blauwe elastiek met zilverdraad liggen van bij Veritas. Niet voor elkaar gekocht, wel voor elkaar gemaakt.

Stap 2:
Meet bij jezelf hoe lang de rok moet zijn en knip de juiste lengte af. Ik gebruikte de zelfkant als onderkant. Deze rafelt immers niet en is met zekerheid recht, wat niet altijd van mijn geknipte kant kan gezegd worden.

Meet hoe breed je de tailleband wil. Bij mij was dat mijn tailleomtrek - een paar cm. Soms wordt 80% tailleomtrek genomen, maar dat kwam hier net iets te strak uit. Het was hier dus vooral een beetje aanvoelen. (ik heb eerst de tailleband genaaid en dan pas afgeknipt, dan kon ik het altijd nog aanpassen als het te smal bleek te zijn)

Stap 3:
Plooi de stof dubbel, goede kanten op elkaar (al zag ik niet echt een verschil tussen goede en slechte kant) en naai de lange zijde van de rok toe, zodat je een koker bekomt.

Naai de elastiek over de breedte toe zodat je een tailleband bekomt.

Stap 4:
Verdeel de bovenkant van de rok en de tailleband in 8 gelijke delen. Rimpel de rok een beetje zodat de plooitjes net een beetje toe plooien, maar niet meer zodat de plooitjes niet over elkaar komen als je straks gaat vast naaien. Speld de rok aan de tailleband goede kant rok tegen binnenkant tailleband. Houdt bij het vastspelden rekening met de 8 gelijke delen.

Stik vast met een zigzagsteek. Je kan hier en daar nog een heel klein beetje mee trekken met de elastiek zodat de plooitjes van de plissé niet over elkaar komen.De plissé is voldoende dik waardoor een voering niet persé hoeft.

Duzzzzzzzzz ..... klaar

En omdat ik onvoorzien nog een strookje over had, net lang genoeg voor een rokje voor de dochter, deed ik het allemaal nog eens over in't mini en zo heb je in een wip een schitterende moeder dochter twinning


En eigenlijk was ik niet helemaal klaar.
Mijn rok bleek toch net iets te lang. Zelfs nadat ik alles losmaakte, een stukje afknipte en alles weer vast naaide, bleef hij net een tikkel te lang. Daarom werkte ik mijn rok wel af.
Ik plooide daarvoor de zelfkant om, spelde deze vast onder lichte trek aan de stof, zodat de open gaan en goed recht bleven ten opzichte van elkaar. Ik stikte de onderkant in zigzagsteek vast (steeklengte op 4) en zo lopen de plooitjes toch gewoon door onderaan.


voor prachtige foto's kan ik altijd en immer op mijn kinderen rekenen, dus merci kinders om de mama er zo flatterend op te zetten, maar ok, we had fun doing it, en dat zie je op de foto's.

 
 

het was dus de bedoeling om bovenstaande foto nog eens over te doen, maar dan met 2.
Maar 1: de dochter wilde haar rok niet nog eens aan doen
En 2: Alexander en timing ... laat ons zeggen dat ik keuze had tussen hilarische en mega hilarische foto's en dat ik nog eens goed gelachen heb


en kijk mama, ik ben serieus!!!!!
grapje

1 opmerking:

Bloglovin

Instagram Follow