zaterdag 15 augustus 2015

indian summer: ileana

Ileana, het zit 'em misschien ook een beetje in de naam (zie voetnoot), maar ook in het model zelf, wat maakte dat ik dit patroontje van CompagnieM moest en zou hebben en wel zo snel mogelijk.

Een beetje onvoorbereid, toch zeker wat stofhoeveelheden betrof (er kruipt best wel wat stof in dit kleedje), begon ik er aan. Ik had aanvankelijk gedacht om dit kleedje met zomerzwanen te maken, maar ik wilde dit patroon eerst testen met een stofje dat me minder 'dierbaar' is. Dus ik rommelde wat in mijn stoffenvoorraad en kwam uit op het herfstpaneel van Timeless treasures. Ik kocht dit stofje op een stoffenverkoop van Something Strange (waar momenteel een mooie Give-away loopt, shht) 

Volgens de handleiding zou ik nauwelijks genoeg stof hebben voor het rokdeel. Een cirkelrok zou echter hoe dan ook al niet kunnen, omdat met de volledige cirkelrok de tekening niet mooi tot zijn recht zou komen omdat de figuur dan mee draait. Het zou dus sowieso maar een halve cirkelrok worden. Bovendien had ik evenveel roestbruine katoen die perfect bij het paneeltje paste en waarmee ik dus het te kort aan stof mee kon opvangen. Er was hoop.
Ik besloot dus tegen beter weten in, toch aan de puzzel met patroondeeltjes te beginnen en te kijken hoe ver ik zou geraken met 110cm bij 120cm. Volgens die puzzel zou het nipt lukken om het volledige kleedje in het herfstlandschap te maken. Op vlak van efficiënt stofgebruik kon ik met dit werkje wel moeilijk beter scoren. Er was dus ook geen stof meer over om zakjes.

Ik legde de patroondelen zo dat de print zelf voor de contrasterende delen zorgden. De raglanmouwen werkte ik af met fluo oranje paspel. De kleur van de paspel komt terug in de biais waarmee de rok is afgewerkt. Voor het valse knopenpat zocht ik bijpassende fel oranje knoopjes. Het kleedje is volledig gevoerd met de roestbruine stof. De onderrok werkte ik af met een eenvoudige rolzoom. De rits liet ik iets verder door lopen in het rokdeel. Ik paste het lijfje zo aan op haar (smalle) maat waardoor een rits tot aan het rokdeel, zoals uitgelegd in de handleiding, te nipt werd.


 

De dochter vond het meteen mooi, dat maken we hier niet vaak mee, dus ben tevreden.
En meteen is er nog een reden te meer om naar die indian summer uit te kijken, want zo putteke zomer is het wel een beetje raar om in een op en top herfstkleedje rond te dartelen.


   
  

niet door vertellen, maar een seconde later viel Alex tegen de grond, schade viel mee,  tranen snel gedroogd, maar hierdoor ik zag dus pas achteraf dat ik deze schonerd had getrokken, alleen jammer dus dat hij niet scherper was.
Kleine voetnoot over de naam van onze dochter. Ze heet Helena, genoemd naar Helena van Troje, het boek dat mijn man die zomer had gelezen. Voor we tot die naam kwamen, hadden we een heus proces doorlopen waarbij 3 drie namen op onze lijst stonden:
Eline
Rebecca
Eleane
Uiteindelijk kozen we de eerste van de drie, tot het ons 10 dagen voor de bevalling beter leek om voor Helena te gaan. Ik ben nog steeds heel blij met die beslissing, maar dat neemt de affiniteit voor een naam als Ileana, sterk gelijkend op Eleane, niet weg.

6 opmerkingen:

 1. Leuk herfstkleedje! Ze zal er geniet van hebben!
  Ik maakte ook net een herfstversie ... alhoewel hij er minder herfstig uitziet tov de jouwe :)

  En zeer mooie foto's trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dan moet ik zeker eens op jouw blog gaan spieken! want ik vermoed dat ik er nog wel zal maken, maar dan eens met volledige cirkelrok.

   Verwijderen
 2. Héél mooi! Ik vond de Ileana eerder een patroon voor een zomerkleedje. Maar jij hebt mij overtuigd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig mooi, ik maakte ook een herfst/winter versie, dus ik kan me helemaal vinden in je keuze ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh, ik heb de jouwe gezien, die is inderdaad super mooi en met echte cirkelrok. die zou de dochter ook wel willen denk ik.

   Verwijderen
 4. Mooi! en superleuke foto van je kids, dat is er eentje om in te kaderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow