maandag 7 augustus 2017

Perfect? efficiency challengeLaat ons heel eerlijk zijn: het probleem met efficiëntie is niet dat we niet weten wat we moeten doen om onze efficiëntie de hoogte in te krijgen. Ik kan daar zo de vinger op leggen als ik voor mijn eigen rekening spreek.

Voor mij geen apps of lijstjes deze week, maar een focus op 2 zaken waar het in mijn leven en dat van de rest van het gezin durft mis te lopen.
Pak ik die 2 zaken aan, stijgt de efficiëntie meteen ongezien de hoogte in. Hadden we het over efficiëntie?

Opruimen

Save only what you need, use and love.
Dat vat het zowat samen. We hebben altijd veel meer dan alleen wat we nodig hebben, wat we gebruiken en waar we van houden. 
Dus ik ging opruimen afgelopen week (en de weken die vooraf gingen en de komende weken, want daar ben je zo gauw nog niet mee klaar natuurlijk)
Ik heb afgelopen week uitgebreid ontspuld en structureel opgeruimd. Dat haakje voor de handdoek daar eindelijk hangen, de verzorgingstafel weg (de kinderen zijn 7j en 8j), kleding sorteren en een groot deel weg brengen, het oude bed, ongebruikt servies, spelletjes, de knutselkast vol rommel, de potjes, de snoepkast, tot zelfs de lades op mijn werk.
Je wil niet weten wat er allemaal de deur uit is sinds het begin van de vakantie en hoeveel er nog zal moeten gaan.
Maar de ruimte die ik er voor in de plaats krijg, is onbetaalbaar. Er komt plots een einde aan opruimen waardoor ik ook meer zin heb om dat bij te houden.
Ik paste zonder het te weten het opruimactieplan toe van Mme ZsaZsa. Dus niet alles ging zomaar naar het containerpark, maar ook vrienden werden blij gemaakt en in de kringloopwinkel zijn deze dagen gouden zaakjes te doen als je op zoek bent naar retro spulletjes.Heeft dat dan effect op vlak van efficiëntie? 
Een dag die begint in een propere keuken, dat is zo anders dan een halve vaat die nog moet gedaan worden.
Niet meer eindeloos zoeken naar sleutels, want die liggen allemaal op dezelfde plaats (normaal gezien toch, haha). 
De kinderen kunnen zelf hun kleren uitkiezen, want alles ligt per soort, alles past en zit in het juiste seizoen, zonder missing knopen. Ze zijn groot genoeg om alles zelf te kiezen.
En straks kunnen al mijn stoffen verhuizen naar een deftige kast, groot genoeg om ze allemaal in weg te krijgen en meteen een overzicht te hebben welke stoffen ik precies in huis heb, patronen gesorteerd, fournituren in afzonderlijke zakjes, ...
Want ik heb alle stoffen nodig EN ik gebruik alle stoffen EN ik hou van alle stoffen die ik in huis heb, haha, wat dacht je.


 Routine


Nee, je kan niet je hele leven in een routine smijten. Ik zou het nog niet bijna willen. En zeker als je kinderen hebt, is dat onmogelijk. Maar hier en daar een beetje routine, kan geen kwaad, ook hier,  zeker als je kinderen hebt.
Bij ons is er bijna volledige afwezigheid van routine. Dat maakt het leven soms onnodig vermoeiend, een ratrace, kieken zonder kop, we doen maar wat, ... .

De grootste knelpunten bij ons zijn:

 • Hoe kunnen we de ochtendspits beter organiseren? (boekentassen klaar zetten, kleren klaar leggen, kindjes wekken, kindjes op de bus zetten, ontbijten, naar het werk rijden, ...)  
 • Het eten en de boodschappen
 • De was en de plas
 • De hobby's van de kinderen en het gerij er naartoe
 • Onze eigen vrije tijd/ hobby's

Om ergens te beginnen, pakte ik afgelopen week het probleem van de boodschappen en menuplanning aan.

Voorheen was er geen routine.
Dan moet er nog à la minute op de weg naar huis beslist worden wat er gekookt moet worden. Nog gauw een boodschap, met honger in de winkel, ...  Je weet hoe dat gaat.
Dat kost én meer geld, én meer tijd én het koken was altijd voor mij weg gelegd. Want mijn man kookt wel, maar enkel als hij weet wat er moet klaar gemaakt worden.

Ik drukte de weekmenu's van Mme ZsaZsa voor de rest van het jaar af.
Mijn man, altijd super goed in lijstjes maken, maakte een lijst van menu's en ingrediënten die je via collect & go kan aankopen, samen met een lijst van zaken die we altijd in huis zouden moeten hebben (zoals melk, toiletpapier, vuilzakjes, ...).
Het plan is nu om 2 keer per maand een menu op te stellen. Met de lijst van mijn man er naast, is dat meteen ook net ietsje gemakkelijker.
1 keer per week wordt er dan, op basis van de opgestelde menu en de bijkomende lijst van zaken die we altijd in huis moeten hebben, 'geshopt' om de dag er na de boodschappen te kunnen gaan afhalen. 
Dat is het plan.
Op papier lijkt het zelfs een goed plan, yeah!
Benieuwd of we dat lang gaan volhouden, zeer zeer benieuwd. Maar dat het al vast een verdienstelijke poging is.
4 opmerkingen:

 1. dat lijkt me een heel strak plan!
  ik probeer hier deze zomer ook wat weg te smijten (ik ben daar dus keislecht in) of weg te geven, daarnet maakte ik een nieuwe tas om te gaan werken en smeet ik de vorige gewoon weg (niemand zit te wachten of grauwe witte paspel en tassenband), ziezo al eentje minder in de kast (en ik voel me minder schuldig over mijn broodnodige nieuwe tas)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind het, hoe langer, hoe gemakkelijker worden. Er zijn wel een paar dingen die wat moeilijker liggen: boeken, stoffen en mijn vintage Fisher price collectie. Misschien dat ik die laatste nog wel eens verkoop, als ik van mijn hart een steen kan maken ofzo, some day

   Verwijderen
 2. Het lijkt echt een goed plan! Hier gaan we ook volledig de mist in op dat vlak. Vaak zit er wel genoeg in de diepvries, maar dan vergeet ik dat 's morgens weer te ontdooien zodat ik 's avond dan toch nog iets anders maak, of dan nog een half uur extra moet wachten tot alles ontdooid is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. herkenbaar herkenbaar, vraag het mij binnen 2 maanden nog eens, hoe het gaat, haha, ik hoop kei hard dat ik dan zeg dat het nog steeds schitterend gepland verloopt enal.

   Verwijderen

Bloglovin

Instagram Follow