woensdag 17 februari 2016

lezen lezen lezen

Hendric Consience, de man die zijn volk leerde lezen. Dat kan misschien ooit wel zo geweest zijn, maar voor mijn dochter is het toch eerder juffrouw Lut. En hoe! In het begin was het even een zure appel, maar eens daar doorheen, ging ze als een trein (met haar papa als grote voorbeeld).

Om het lezen tijdens de krokusvakantie wat te stimuleren, had juffrouw Lut een leesbingo opgesteld. Een kaart met allemaal plaatsen of situaties waarin je dan 10 minuten kan lezen. Wie het meeste vakjes heeft gekleurd en wie dus het meeste gelezen heeft aan het einde van de vakantie, wint een prijs! Ja, dat moet je haar dus geen 2 keer zeggen want dat maakt het competitiebeest in haar helemaal los.
We hebben heel veel gelezen (soms samen in samenleesboekjes of groeiboekjes, soms zij alleen) en we hebben er vooral heel veel lol in gehad.
 • lezen in verkleedkleren (op vrijdag),
 • ondersteboven,
 • onder tafel,
 • fluisterend (met een personal timer naast je)
 • op de wc,
 • in de boom,
 • in het gras (was een moeilijke hoor tijdens deze natte vakantie),
 • in het donker,
 • met een pet op, ...
 • ja, zelfs met een verjaardagskroon op (op woensdag), want ze was jarig deze vakantie.


Na de krokusvakantie zou ze haar verjaardag vieren in de klas (zou, want ze is ziek en zal dus nog even moeten wachten om te feesten). Dat wordt traditioneel gedaan met cakejes of iets dergelijks en dit jaar kochten we via de juf ook een boekje aan om in de klasbibliotheek te zetten. Dat vonden we wel een toepasselijk cadeautje. En wat ook toepasselijk was, en ik was al lang aan het wachten op de geschikte gelegenheid (in combi met tijd om het te maken), was het leeskussen van By Eva Maria.

Met de perfecte handleiding om zo'n "leeskussen full option" te maken, kon het niet missen. Ik had al een paar stofjes liggen die kandidaat waren. De kersjes vond ik in de kringwinkel, de zigzagjes kocht ik ooit, maar het hemdjurkje werd nooit gemaakt en de sterren kocht ik er recent nieuw bij. Sterren kunnen in zo'n leeskussen immers niet ontbreken als je weet de de school 'De Sterre' heet.
En omdat de dochter toch ziek is, had ik nog tijd om een extraatje te voorzien om het leeskussen een iets feestelijker karakter te geven. 

4 opmerkingen:

 1. Leuk! En die leesbingo, zo'n goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die leesbingo is inderdaad echt bingo. leuk voor haar en ondertussen is ze wel massaal veel aan het lezen. dat doet er mij net even aan denken dat de juf wel graag een foto had van de collage

   Verwijderen
 2. Heel mooi dat leeskussen! En die leesbingo ga ik onthouden, wie weet komt het hier ooit van pas :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik weet ook niet of zoiets zou werken bij de zoon hoor, dat zullen we volgend jaar ontdekken (en ik ben daar wel benieuwd naar). de juf zei me dat uiteindelijk voor kindjes die niet zo heel graag lezen, die leesbingo evengoed een opdracht blijft. Maar hier wordt gewoon door de ouders en dan zeker de papa enorm veel gelezen, dus ze zijn dat van ons wel gewoon. ik denk dat dat minstens evenveel doet.

   Verwijderen

Bloglovin

Instagram Follow