maandag 25 december 2017

pakjesavond: pillow twins

Weet je nog, vorig jaar? De Dolly Plaid? Bloggers for life?

Ik haakte toen 30 weken lang als absolute haakleek een deken om het daarna weg te geven. Als extraatje haakte ik er een kussen bij.
En toen de winnaar bekend was, en duidelijk werd dat de Dolly Plaid en het kussen echt weg zouden gaan, was mijn moeder een beetje teleurgesteld. Ze vond dat kussen zo mooi dat ik me voornam het voor haar bij gelegenheid nog eens over te doen.

Maar dan begon ik aan de Baby Dolly Plaid waar veel tijd in kroop. En na de Baby Dolly Plaid was de haakgoesting even weg. Mijn voornemen verdween wat naar de achtergrond.
Maar nu, in volle cadeautjestijd besloot ik om toch eens werk te maken van mijn voornemens van toen. 


Het kussen is gemaakt met een honingraatsteek. Dat is een tunische haaksteek. Tunisch haken gaat snel. Het is met een rare haaknaald en is super leuk om te doen. Zeer kidsproof trouwens.
Ik moest wel even naar filmpjes kijken op youtube, maar na 1 rij was ik weer helemaal mee. 
Ik besliste nauwelijks een dikke week voor pakjesavond dat ik kussens wilde maken voor mijn mama en ze zijn nog mooi op tijd af geraakt. Dat wil al veel zeggen.


Ik haakte dit kussen met 3 draden. Om de keurgradiënt te krijgen, verving ik telkens 1 draad door een nieuwe kleur, tot alle drie de draden in de nieuwe kleur zijn.


Dit heb je nodig:
- 2 bollen grijze wol (of een andere kleur die je als basis neemt), 1 bol munt groen, 1 bol petrol
(ik gebruikte fijne apilou van veritas omdat ik dat nog liggen had van mijn Dolly plaid, maar andere wol met een gelijkaardige dikte is vast ook goed)
- tunische haaknaald dikte 8mm
- stof voor de achterzijde van je kussen. ik gebruikte niet rekbare velvet.
- een kussen (40 op 65 cm)


In praktijk ging het ongeveer zo:
- 46 steken per rij
- 20 rijen met 3 grijze draden
- 3 rijen met 2 grijze draden en 1 munt groene draad
- 2 rijen met 1 grijze draad en 2 munt groene draden
- 5 rijen met 3 munt groene draden,
- 3 rijen met 2 munt groene draden en 1 petrol draad
- 2 rijen met 1 munt groene draad en 2 petrolkleurige draden
- 6 rijen met 3 petrolkleurige draden.

Van grijs naar het licht munt groen gebeurt heel geleidelijk. Maar omdat petrol donkerder uitvalt, komt die overgang ook iets harder aan. Daarom koos ik er voor om de achterzijde van de kussens in een donkere kleur te maken. Zo komen de kleuren toch mooi samen.
Ik naaide mijn gehaakt lapje eerst op de (niet rekbare) velvet stof van 40cm op 50cm. Hiervoor moet ik dan het gehaakte lapje wat uitrekken.
De achterzijde van de kussens bestaan uit 2 delen die ver overlappen (1 keer 40cm op 50cm, maar een ruime boord omgevouwen en 1 keer 40cm op 25 cm met ook een ruime boord omgevouwen en vast gestikt.)
Vervolgens naaide ik voor en achterkant van de kussens gewoon aan elkaar. Er zit een kussen in van 40cm op 65cm. Hierdoor heb je mooi gevulde kussens. Omdat de kussens achteraan toch wat open stonden, bevestigde ik nog 2 drukknopen om het geheel wat mooi toe te houden.
Ik heb de kussen maar gauw ingepakt, want anders waren ze al te rap aangeslagen door de kroost.

6 opmerkingen:

 1. Deze ga ik zeker eens maken. Met welke wol heb je gewerkt ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dit met apilou wol van veritas gemaakt Lieve. Mijn (tunische) haaknaald is 8mm dik.

   Verwijderen
  2. Hoeveel bollen heb je gebruikt en was het de dikke of dunne apilou. Was in de veritas en zag dat er twee soorten wol was.

   Verwijderen
  3. Lieve, ik gebruikte restjes van mijn dolly plaid. maar ik geloof dat het in totaal ging over 2 bollen grijs, en 1 bol van elke kleur voor de 2 kussen. ik gebruikte de fijne apilou. ik was recent nog in veritas en zag daar ineens ook de medium, maar 't is dus de fijnere dan de medium.

   Verwijderen

Bloglovin

Instagram Follow