maandag 22 mei 2017

Communicantje

Voorzichtig trekt hij zijn broek aan. Knoopje per knoopje van zijn hemd, hij wil het zelf doen. Vest er over, strikje recht, bijpassende sokken, zelf gekozen schoenen, eindelijk mag hij ze voor echt aan doen. De juiste wax, zijn haar in de plooi, en de grootste glunderlach op zijn gezicht, ...  dan weet je dat het goed zit en dat je het goed hebt gedaan.
speekmedaille voor mezelf

2 jaar na elkaar heb ik het genoegen om te naaien voor een communicant.
vorig jaar voor een meisje, dit jaar voor een jongen. En dat het een genoegen was, en ook een uitdaging, dat ook.

Als er iets is aan heel het gebeuren waar ik dit jaar wel op tijd aan begon, was het de outfit van Alexander. Een outfit die, net als vorig jaar voor Helena, heel erg gegroeid is van uittekenen, stofkeuze, patronenkeuze, tot aan de afwerking toe. Een outfit die maar klaar is als de puzzelstukjes precies in elkaar vallen en het geheel meer is dan de delen afzonderlijk.

Ik wil jullie niet vervelen met een uitgebreide how-to. Als je meer wil lezen over de puzzelstukjes zelf, kan je de foto's overslagen en naar beneden scrollen. Daar lees je er meer over.
En wat de foto's betreft, ik heb me vooral niet ingehouden bij de selectie.

 


 


 
 De puzzelstukjes:

Broek:
Het patroon voor de broek haalde ik uit Ottobre. Ik testte het patroon reeds eerder uit hier. Ik gebruikte licht blauwe (licht glanzende) stretchkatoen  Lizzy l'oiseau. Voor de zakjes vooraan maakte ik paspels uit de stof van het hemdje. Achteraan maakte ik gepaspeleerde (poep)zakken met aan de binnenkant opnieuw het verenstofje van het hemd.
Je moet al halsbrekende toeren uithalen om het te zien, maar je weet hoe jongens zijn.Hemd:
Het patroon voor het hemdje moet ik vast niet voorstellen. Geen communie zonder Theo. Het verenstofje is van Wolf en Rita en kocht ik bij Mondepot.
Omdat de stof zo voor zichzelf spreekt, besloot ik de accenten gewoon in dezelfde stof te maken dan het hemd zelf. De paspel op de rug en het gepaspeleerde borstzakje zijn dus zeer subtiele details.De vest:
Het was even zoeken naar een patroon waar ik niet meteen van in paniek schoot bij het zien van zo veel vreemde patroondelen. Het werd uiteindelijk de King's vest uit La Maison Victor (editie 1, lente 2014).
Ik verving de opstikte zakken door gepaspeleerde klepzakken (ik word er nog goed in, in die gepaspeleerde zakken). Ik gebruikte maar 2 knopen in plaats van 3. Als voering gebruikte ik de laatste resten van de Wolf&Rita stof. Als je weet dat ik maar 1 meter verenstof had, weet je ook dat dit puzzelen voor gevorderden was. De licht glanzende blauwe stretchkatoen deed de rest om de sportiever ogende King's vest om te toveren in een feestelijke versie.En tot slot het strikje.
"Of dat wel moest", vroeg de man. Wel ja, puzzelstukjes weet je.
Ik gebruikte de handleiding van  'De Zuster Van' als basis.
9 opmerkingen:

 1. Oh, zo knappe outfit. En prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. echt prachtig, zowel de outfit als de foto's! Volgens mij is het stofje van het hemd één van de meest gekozen stofjes voor communies dit jaar ;-) maar wel een hele mooie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die stof was inderdaad razend snel uitverkocht. ik had er zelfs aanvankelijk naast gegrepen, maar de dag erna was er nog net dat ene metertje.
   alle eer voor de foto's valt te beurt aan 2 schitterende vriendinnen.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige communicant! Het stofje voor het hemdje zou ik in eerste instantie niet bij de kleur van vestje en broek zien, maar het geheel klopt als een bus! Het plaatje klopt, helemaal. En natuurlijk moest dat strikje erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een knappe jongeman !! Hij zal gestraald hebben op de grote dag... Prachtige outfit, om trots op te zijn !! En hele mooie foto's. Waar zijn die gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, heel mooi gedaan! Een dikke proficiat voor de communicant ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zotjes! Dees is niet normaal mooi! Ik voel me ineens een nietig klein miertje op naaivlak. Die details, mens! AF!!! En die veren... Sja... Die hebben bib mij wel een ereplekje veroverd 👌

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw zo mooi!
  Proficiat met de communicant en de mooie outfit

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow