zondag 1 mei 2016

Het Communiekleedje: de gehackte Ileana-Tinny mashup

Het Communiekleedje, ja Het en met een hoofdletter.
Wat is dat precies, Het Communiekleedje? Wat maakt een kleedje zo plots Het Communiekleedje? Is het kant? Wit? Zwier? Tule? of moet het net veel kleur hebben, (nep)bont (in alle betekenissen van het woord)? Vrolijk en fel? Vragen waar ik eigenlijk al mee zit sinds ergens in oktober vorig jaar en waar ik helaas nog steeds niet precies het antwoord op ken.
Ik vermoed dat gewoon alles wel kan en dat veel afhangt van de communicant zelf en dat de communicant zelf ook dat laatste ingrediënt is dat een kleedje echt tot Het Communiekleedje maakt.
Geloof me vrij, hier zijn veel ideeën door mijn hoofd gegaan, op papier gezet, stof gekocht, patronen gezocht, tutorials, oefenlapjes, ... om dan weer helemaal opnieuw te beginnen.

En dan op de uitverkoop van mondepot, daar vond ik gele crêpe van Lucy has a secret, eentje zonder plan. Maar ik voelde een zomerse zeebries, zag zongebruinde benen, ik hoorde krekels kirren en kon de bloeiende mimosa in le Lavandou haast ruiken. Het deed me in een melancholische bui zo erg denken aan onze vakanties in het zuiden van Frankrijk. Dat stofje riep heel hard: "neem mij mee!".

De andere plannen werden allemaal van tafel geveegd en ik bleef over met de effen zacht gele crêpe en de prangende vraag: wat maakt een kleedje Het Communiekleedje?
Ileana bewees al om perfect te passen voor de dochter, maar toen kon ik door de print geen cirkelrok maken. Maar eigenlijk wilde ik de aangeknipte mouwtjes van Tinny uitproberen. En ik wilde een lage ruguitsnijding, met petit pan kraagje dat die ruguitsnijding ook volgt. Ik had een plan, een gehackte Ileana-Tinny-mash-up.

Ileana is nog duidelijk terug te vinden door het valse knopenpat. Ik rimpelde er een kantje onder voor wat extra feestelijkheid. De aangeknipte mouwtjes komen van het Tinny kleedje.


 

De rug verlaagde ik en ik liet het peterpankraagje mee naar beneden doorlopen.Het rokgedeelte is een cirkelrok en werd afgewerkt met satijnen biais. Het kleedje werd volledig gevoerd en ook deze cirkelrok werd voorzien van satijnen biais. Zo staat het rokje net iets boller.


Ook het diadeempje werd zelf gemaakt.
Het ontstond net zoals het kleedje een beetje gaandeweg. Met het restje kant van het kleedje rimpelde en vouwde ik een bloemetje. Ik vond in mijn voorraad toevallig ook nog roze kant, exact het roze van het giletje. Ook daar maakte ik een bloemetje mee. Ik vond nog een oud vergeten kitsherig prinsessendiadeempje waar ik het rozer dan roze hoesje gewoon van af kon schuiven.
Ik maakte een nieuw hoesje met gouden biaislint, bloemetjes er op naaien en klaar. Als je eens een uitgebreidere uitleg met foto's wil, laat maar horen. Dan wijd ik er wel eens een apart blogbericht aan.Omdat fotoshoots met mama niet zo haar ding zijn de laatste tijd, besloot ik om het gewoon uit te besteden. Saartje vond nog ergens een gaatje in haar agenda en nam de foto's in haar studio en in de tropenhal van de Olmense zoo.
Ik moet bekennen dat ik vanbinnen wel even wat vreugdesprongetjes aan het maken was tijdens die shoot. Ze zag er echt zo mooi uit! Dus vergeef me de fotospam die nu volgt.Dus als je mij vraagt, wat maakt een kleedje nu Het Communiekleedje?
Ik denk dat het niet zo heel veel met het kleedje zelf te maken heeft. Voor het ene meisje zal het wit met kant zijn, voor het andere meisje is tule dan weer onmisbaar, of een zwierrok. Voor sommigen zal het communiekleedje geen kleedje zijn, maar een hippe jumpsuit (hé Imke ;-) ). Voor de één moet er een tasje bij, voor de ander gouden schoentjes. Dat is voor elk meisje zo anders. Maar als ze die jurk aantrekken, en hun schoentjes er bij en hun haren in de juiste plooi en ze beginnen dan te glunderen, dan weet je wel dat het goed zit.


En ik vermoed dat de jongensmama's al lang hebben afgehaakt met lezen, maar toch nog even een vraagje. Spam mij alsjeblieft met jullie communie-ideeën voor jongens, want volgend jaar mag ik het allemaal nog eens over doen, maar dan voor de zoon, wat me op kledingvlak nog een grotere uitdaging lijkt dan voor meisjes.

22 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi. Zowel het jurkje, de complete outfit als de foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig mooi. Zowel het jurkje, de complete outfit als de foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb helemaal tot het einde gelezen hoor :-) En gelukkig, want die foto's zijn echt prachtig! Ik heb ook een communicant volgend jaar. Ik denk dat ik een bermuda ga kopen, met een theo erboven. Ik wil me ook wel eens wagen aan een sportieve vest maar goed kans dat ik van de stress toch ook daarvoor naar de winkel loop :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind het precies toch net iets moeilijker om iets 'speciaals' te maken voor jongens. het gaat hem in de stofkeuze en combinaties moeten zitten waarschijnlijk en we hebben gelukkig nog een jaartje om de juiste patronen bij elkaar te zoeken en om beter te worden

   Verwijderen
 4. Prachtig jurkje. Gefeliciteerd met jullie communicant!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel mooi kleedje Liesbeth , daar mag je echt wel fier op zijn ! Proficiat met de communie! En hahaha ik had mijzelf niet verwacht in de blog , leuke verrassing hihi ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei mijn naam komt er niet op precies , unknown is dus Imke he ;)

   Verwijderen
 6. Ik was nog lang niet afgehaakt hoor :-) Zo een prachtig jurkje daar wil ik de laatste foto van gezien hebben. En, oh ja, ik ben ook al aan nadenken wat ik volgend jaar zal maken voor mijn zoon. Niet gemakkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nog tijd zat natuurlijk hé, het heeft denk ik veel te maken met op het juiste stofje vallen, en als het je kan geruststellen, ik had in oktober plan A, in november plan B en in februari plan C, wat het uiteindelijk geworden is. en plannen A en B zijn niet weggesmeten natuurlijk, al is haar kledingstijl sterk aan het veranderen, dus 't is voor nu of voor nimeer

   Verwijderen
 7. Schitterend,ik hield alleen mijn hart vast bij de foto waar ze over leuning reikt ... Mooie kleurencombi en de verlaagde rug pin ik alvast mentaal voor mijn communicant van volgend jaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier een mama van een jongetje... als ik geen jurkjes kan maken voor meisjes, ga ik lekker mijn ogen uitkijken bij diegene die dat wel mogen doen ;)

  Absoluut prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. echt prachtig! feestelijk en vrolijk maar toch ook 'braaf' genoeg voor een communicantje. en wat een prachtige afwerking!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap kleedje!!! Ja voor de zoon dat lukt je ook zowiezo als ik dit zie wel :))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat stofje was vast "meant to be". Om helemaal vrolijk van te worden jouw stralende communicantje! Mooi gedaan om het kraagje op de rug door te laten lopen. Dat maakt het echt feestelijk. Een dikke proficiat aan de jongedame met haar communie en aan de mama voor het kleed en de diadeem!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. HET communiekleedje bestaat volgens mij niet, smaak kan zo verschillen. Maar dit is wel een prachtexemplaar!! Die rug met dat kraagje en dan die bloemen op de diadeem, helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voor het grootwordenfeest van de zoon maakte ik trouwens een paar jaar geleden een Charlie (gecombineerd met een gekochte jeansbermuda) :-)

   Verwijderen
  2. dan moet ik zeker eens gaan kijken, alle ideeën zijn welkom

   Verwijderen

Bloglovin

Instagram Follow