maandag 31 juli 2017

Perfect? decafeinating

Dag 1:
Let's do this! 1 week geen cafeïne. Peanuts toch? Met mijn voorraad aan theïne- en cafeïne vrije theetjes en dus een rijk aanbod aan alternatieven is het nauwelijks een uitdaging te noemen toch?

What was I thinking?
Hoewel ik de dag zalig startte met verse gemberthee met citroen en op het werk ijverig doorwerkte op appel kaneel thee (heaven, ik zweer het je) voelde ik mij 's avonds like crap. En mijn zoon, ocharme, die zal het geweten hebben. (ik heb me de day after geëxcuseerd hoor)
Omdat ik twijfel of de hoofdpijn nu aan het cadeïne vrije leven ligt (is dat niet wat rap) of aan een mogelijk te kort aan slaap (op maandag na een verlengd weekend, kan dat?), kruip ik dan maar gelijk met de kindjes in bed.Dag 2:
planning: Vergadering in Brussel en controles na de kantooruren.
Ik sla het koffie zetten voor een 2de dag op rij netjes over. Ik hou het op een chili-theetje en een stevig ontbijt om de laatste vermoeidheid weg te krijgen. Het is toch niet helemaal dat, maar soit.
Dit moet ik gewoon even volhouden, toch? "Geef het 3 dagen, dan is het ergste voorbij" denk ik bij mezelf.

"Mmm, is dat nu toch hoofdpijn? "
"Beeld ik me dat nu in, of sprak die koffieautomaat me net aan?"
Gelukkig vond ik niet meteen een tas, haha, jep, ik heb gekeken. Maar de hoofdpijn gaat wel niet echt weg en dafalgan heb ik niet meteen bij de hand om erger te voorkomen.

Mmm, toch maar even de collega bellen dat die migraine onze (avond)planning door elkaar haalt.
In mijn strijd om te overleven en heelhuids thuis te geraken, tracteer ik mezelf in het station van Brussel nog op een cola. (Migraine doet de gekste dingen met een mens.  Het maakt een mens gewoon ontoerekeningsvatbaar. Zij die het kennen, weten wat ik bedoel.) Ergens op dat ogenblik moet ik mijn autosleutel zijn kwijt gespeeld waardoor ik uiteindelijk strand ergens tussen mijn eindstation, het werk en thuis.
Na veel vijven en zessen ben ik thuis geraakt waar ik een geliefde cafeïnerijke excedryne neem en in mijn bed kruip. Klaar voor een stevige dut. 


Einde experiment. 

Of: ik heb een stevig probleem en ben zwaar cafeïneverslaafd, al had ik mezelf zo echt niet gezien
Of: ik ga veeeeeeeel te laat slapen en dat al jaren aan een stuk dag in dag uit.
Of: ik mag echt geen 10km lopen in de voormiddag, dat blijft altijd nazinderen en mondt steeds uit in hoofdpijn, sooner or later

Ik vermoed dat het een combinatie van alledrie is. Doe daar nog wat stress bij en je hebt bovenstaande reactie.
Was deze challenge dan helemaal voor niks nada nothing? nee nee, zeker niet. Deze challenge is voor mij een echte wake up call:
 1. Ik moet echt kei hard leren naar mijn lijf luisteren. Minstens 8u slaap, elke nacht, zonder uitzondering, liefst zelfs 9u, omdat ik dat echt nodig heb. Velen kunnen het met minder, maar ik, mijn lijf, niet. Ook al wil ik mezelf anders doen geloven.
 2. Misschien moet ik toch om te beginnen al eens stevig minderen met cafeïne en koffie beperken tot 1 à 2 tassen koffie 's morgen en voor de rest teren op al die lekkere alternatieven in mijn kast of in mijn tuin (munt, citroenmelisse, salie, tijm, citroentijm, ...) 
 3. 's avonds sporten, het gaat gewoon echt niet 's morgens, jammer maar helaas


Een echte challenge zou dus zijn: een week lang om 22u30 gaan slapen, maar helaas, ook dat,
- ondanks de hevigheid van de migraine, ik zou mijn les voor even moeten geleerd hebben-
is me afgelopen week niet echt gelukt.

Deze week is de "productiviteitschallenge" aan de beurt. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven. Maar  als ik de tips zo gauw eens doorlees, ontwaar ik daar ook eentje in de zin van:

Zorg voor een slaaproutine en een goede nachtrust


Ik heb nog een herkansing dus!4 opmerkingen:

 1. Heb ook echt gigantische hoofdpijn gehad de 1e twee dagen. Echt verschrikkelijk.
  Wel super dat je 1) de challenge een kans gaf en 2) naar je lichaam luisterde en de challenge stopte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch goed geprobeerd! Als ik het zo lees drink je wel verschillende tassen koffie per dag. Dan is plots helemaal stoppen misschien niet zo een goed idee. Ik denk dat je plan van te minderen tot 1a2 tassen per dag zeker haalbaar is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap dat je het probeerde, toch! En misschien ook niet alles ineens willen doen, maar stap voor stap, zoals je zelf aangeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oei zonder caffeïne volgens mij is dat dodelijk ;-) zonder mijn vaste kopje in de voormiddag lukt het mij ook niet, enkel 's ochtends koffie lukt me wel intussen

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow