zondag 27 december 2015

een poezen-zwier-madreperla-rokje

Ken je het? Madreperla? Voor als je het niet kende, ik moet je helaas teleurstellen, het merk met de prachtige rokjes hield op met bestaan en de rokjes zijn nog maar moeilijk vast te krijgen en dan nog alleen maar in kleine maatjes. De dochter had er ooit eentje en heeft het tot op de draad versleten.

Toen ik deze poezenstof zag bij Something Strange, een canvas van Kokka, moest ik aan dat ene rokje denken. Misschien dat ik het ooit eens kon namaken?
Toen ik bij toeval verleden week op de strokenrok van Emma en Mona uitkwam, moest ik meteen weer aan mijn voornemen denken.

De tutorial hielp me al een eind op weg dus voor de how-to- uitleg verwijs ik je liever door naar daar. Het is een blogpost van wel 5 jaar geleden! en als ik het juist lees was er toen nog geen overlock voor handen. Maar de tutorial bewijst wel nog steeds zijn diensten.
Ik paste de strokenrok van Emma en Mona dus alleen wat aan om dichter bij het model van het madreperlarokje te komen:
 • 2 stroken:
  Het valt met 2 stroken toch net iets anders dan met 3 stroken.
  De smalle strook is 13cm (11cm + 2cm naadwaarde) breed en 1m10 lang.
  De brede strook is 22cm breed en 3m30 lang (en geen 5m)
 • katoenen voering:
  Ik gebruikte stevige katoenen stof als voering. Ik denk dat er bij de echte madreperlarokjes zelfs canvas gebruikt werd. Verder is het onderrokje identiek aan het overrokje, dus even brede en lange stroken. Aan het einde werkte ik de zoom verschillend af waardoor het onderrokje korter wordt dan het overrokje.
 • een tailleband:
  Voor de tailleband knipte ik een strook van 8cm breed en ongeveer 60cm lang en gebruikte ik een elastiek van 2,5cm breed (en een lengte op maat van de dochter, 52cm ongeveer denk ik). Ik maakte de tailleband eerst helemaal klaar (elastiek in de gesloten koker zodat je een tailleband hebt met onderaan 1cm naadwaarde) en naaide de 2 bovenste rokdelen van de rok en de onderrok tegelijk aan de tailleband (met de goede kanten op elkaar) vast aan de naadwaarde van de tailleband.
 • de zoom:
  De zoom van de rok werkte ik af met een zwarte biaisband met kantje (bedankt alweer Tinneke!). De onderrok heb ik gewoon omgezoomd waardoor deze 2cm korter is dan de overrok. Je zou hem ook kunnen afwerken met een gewone biais en dan zou je een volledig omkeerbaar rokje hebben, dat is voor de volgende keer.
Foto's van het rokje zonder model heb ik niet, ze wil het niet meer uit doen.

  
 
   
 
 Voor degenen die de stof (her)kennen: Ik legde de stof samen met deze in de azijnweek en waste ze ook samen. Ik dacht dat dat wel even kon, maar de stof verkleurde dus, maar wie geeft daar om?


12 opmerkingen:

 1. Prachtig! En op de laatste foto is ze om op te eten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel, en gelukkig heb ik me stevig overboeft met de feesten dat ik me kon inhouden

   Verwijderen
 2. Heel leuk! En die laatste foto is idd prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de enige foto die gelukt was van binnenshuis. 't is in de winter zo moeilijk om wat leuke foto's te nemen hé, met mijn fototoestel toch

   Verwijderen
 3. Waw, heerlijk zwierrokje! en zo'n poezelig model 😃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat een beetje eyeliner al niet doet hé, de broer wilde meteen ook wat

   Verwijderen
 4. Geweldig leuk en die laatste foto is super inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuk rokje! En inderdaad, die laatste....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dit is tof. Ik kende het niet maar ik heb dan ook een geldig excuus hé ;-) #zonenmoeder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. had ik indertijd Nele, formarly known as gusanito the (kids)fashion queen, niet leren kennen, had ik ze waarschijnlijk ook nooit gekend, dus u is het zeker vergeven

   Verwijderen

Bloglovin

Instagram Follow