Pagina's

woensdag 17 juli 2019

La Vita est bella en een gehackte Dolores rok

Ik wou al een tijdje een midi rok met knopen maken, maar ik vond nooit een patroon dat helemaal aan mijn wensen voldeed. .
Maar dan was daar de perfecte stof, dus ging de zoektocht naar dat perfecte patroon met iets meer dringendheid verder.


Ik tekende de Dixie Rok uit Fibre Mood over. Met zijn midi lengte, niet te breed, niet te smal, en plooitjes kwam die immers heel dicht in de buurt van wat ik juist wilde. Maar ik wou bij nader inzien toch liever een rok met tailleband. 
De Doloresrok uit La Maison Victor 4/2017 heeft dan wel een tailleband, maar die bleek veel te ruim te vallen en die is met rimpeltjes. Ik vind persoonlijk dat rimpels poepen in het algemeen verbreden en dat is nu niet bepaald wat ik nodig heb of wil.

Beide rokken gaven me wel een goede basis om zelf te tekenen wat ik precies wilde: 
- een midi rok  
- met tailleband
- niet te breed
- mooi aanpassend in de taille, 
- met plooitjes (in plaats van rimpeltjes)



Aanpassingen:
Ik maakte maat 34 van de Dolores rok in plaats van mijn gebruikelijke maat 38 en knipte de panden dan nog onderaan iets smaller dan voorzien is in het patroon. (Achteraf bekeken had ik het gerust recht naar beneden mogen tekenen. )
Ik knipte de tailleband in 3 delen (een rugdeel en 2 voorste delen) in plaats van één groot deel. Op die manier kon ik in het achterste deel van de tailleband een brede elastiek van 4cm toevoegen zodat de tailleband precies aanpassend was zonder rimpeltjes te krijgen op de voorkant. 
Ik liet 1 zak achterwege. 
Ik voegde fijne plooitje toe in plaats van rimpeltjes. Dat ging een beetje met trial and error tot de rokdelen precies uitkwamen ten opzichte van de tailleband. 
Tot slot sluit de rok niet met klassieke knopen, maar met parelmoeren drukknopen. Dat zijn heel wat knoopsgaten uitgespaard en eigenlijk minstens zo mooi. 



Voor de T-shirt erbij zocht ik naar iets neutraals, zowel voor het patroon als voor de stof. Voor het patroon zou ik de vita maken uit de 5de Fibre Mood, een zalig eenvoudig patroon voor een T-shirt dat overal bij kan en toch iets flatterender is dan een doorsnee rechte T-shirt.



Voor de stof was ik eigenlijk op zoek naar okerkleurig breisel of zacht roze soepele tricot.
Maar Tineke van Lizzy l'oiseau schoof een mooi zacht groen breisel onder mijn neus dat precies bij de rok paste. 
Het bleek niet alleen de stof te zijn waarmee de vita in het magazine van Fibre Mood is gemaakt, maar die kleur bleek ook nog eens exact dezelfde kleur te hebben als de kleur van mijn ogen in de zomer. Geschiktere stof zou ik dus niet kunnen dromen al kwam er dan wel niet zo veel creativiteit bij kijken. 
Bovendien blijkt deze Vita ook prachtig te gaan met deze Arlette uit Fibre Mood. Een Fibre Mood Capsule Wardrobe, ... anyone? 


Aanpassingen: 
Ik maakte maat S in plaats van de gebruikelijke maat M. 
Omdat het breisel een erg dun en rekbaar stofje is, verstevigde ik de volledige halslijn en de schoudernaden. Zo blijft de V-hals mooi zijn vorm behouden. De versteviging verdwijnt achter de naadwaarde.









Stof: 
beide bij Lizzy l'oiseau

Patronen: 
Vita T-shirt, Fibre Mood
Dolores, La Maison Victor


10 opmerkingen:

  1. echt supermooi! topcombinatie!
    Waar kocht je die mooie drukknopen, ik ben precies wel heel erg fan daarvan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je. De drukknopen komen denk ik gewoon van bij veritas. Maar ze ze zijn van Prym, dus waarschijnlijk kan je ze overal wel vinden.

      Verwijderen
    2. super, dank je wel! Ik spring binnenkort eens binnen bij veritas, extra excuus is altijd mooi meegenomen ;-)

      Verwijderen
  2. Gewoonweg prachtig! Deze outfit zou ik zeker dragen. Fijn dat je de aanpassingen zo duidelijk beschrijft, misschien waag ik er mij ooit nog wel eens aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je ook plooitjes aan de achterzijde, vroeg ik me nog af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, beetje vergelijkbaar met de voorkant. Ik zal eens zoeken op de pc of ik er een foto van heb bijgehouden

      Verwijderen
  4. Oh, doe geen moeite! Ik kan me er wel iets bij voorstellen ☺️. Ik krijg je combi maar niet uit mijn gedachten. Al zal ik het zelf over een andere boeg moeten gooien omdat ik teveel andere stofjes heb die opgebruikt moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen