zaterdag 7 oktober 2017

Lucy has a chemisette

Een zwart satijnen (of toch zoiets glibberigs) stofje met bloemetjes...
Ik zag in deze stof van Lucy has a Secret meteen de luxueuze voering voor een nog luxueuzer zwart wollen vestje. Het zag er meteen heel erg prachtig uit in mijn hoofd. Echt waar!


Maar jullie zagen het al, de zwarte wollen Morris Blazer werd helemaal niet gevoerd. Wie heel goed keek, herkende misschien de stof wel in de zakjes. 
Soms evolueren ideeën nu eenmaal van A naar B naar F en weer naar A om op het laatste moment toch te eindigen op Z. Dat geldt zeker voor dit stofje.


Op het ogenblik dat ik de Morris Blazer knipte, vrolijkten zomerse chemisettes mijn instagramfeed op. Het is een gratis patroontje van MarieClaire Idées voor een zeer eenvoudig hemdje.
De zwarte satijnen stof lag op tafel klaar op te verknippen tot voering  ...
Tot ik dat plots maar zonde vond, zo'n mooie stof verstoppen aan de binnenkant van een jas.
Het zou beter een chemisette worden met mooie decolleté en heerlijk zacht om te dragen op de huid.


Lucy has a Chemisette in plaats van een Secrêt.


Het hemdje is op zich best eenvoudig. Het bestaat uit slechts 4 patroondelen. Dat zegt voldoende, zeker als je pakweg een 'Theo' gewoon bent.
Toch is enige ervaring met hemdjes mooi meegenomen, want er wordt in de werkbeschrijving nergens gesproken van vliseline bijvoorbeeld. Om maar iets noemen.
Ook de afwerking aan de binnenkant van de kraag, moet je zelf verzinnen. Het kan natuurlijk ook zonder, maar ik kan daar niet zo goed tegen.
Daarom maakte ik biais van een restje van de stof en werkte daarmee de binnenkant van de kraag af. Dat klinkt allemaal heel eenvoudig, een biais'ke maken, in naaien en klaar, maar satijn en biais, I can tell you!


Gelukkig kwam de verkoopster van Stoff af met een ultieme tip om glibberige stof verwerkbaar te maken:
Stijfsel van Remy in zo'n spuitbus (ik kocht ze in de Colruyt)
rijkelijk over je stof spuiten,
instrijken
en je hebt precies papier vast, of toch iets dat veel gemakkelijker verwerkbaar is dan glibberig satijn. Eens je de stof hebt verwerkt en zeker als het eens gewassen is, verdwijnt die stijfheid vanzelf.   


Ik ben doorgaans niet zo'n chique chemisette type, maar oh, wat hou ik van dit bloesje. Er gaan er nog volgen, echt waar, in moeilijke en gemakkelijke stof (met mijn nieuwe vriend Remy bestaat moeilijk niet meer), winterversies en zomerversies, oh, en die mislukte jurk in Lotte Martens stof, oh, misschien lukt dat nog, ... ik loop weer lekker over van ideeën.
Iemand tijd te koop?  

18 opmerkingen:

 1. Oh zo mooi, en superhard bedankt voor de tip van Remy!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goeie tip. Het is echt een toppertje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede beslissing om dat mooie stofke niet ad binnenkant van een jas te steken, het zou zonde geweest zijn. Ik ga dat patroontje ook eens opzoeken, vind het heel mooi van snit! Ya look like a diva!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je . Het patroontje is idd zo simpel en verrassend mooi van lijn om zo simpel te zijn. Was heel leuk om te maken als je de lastigheid van de stof niet mee rekent.

   Verwijderen
 4. echt prachtig! en bedankt voor de tip van het stijfsel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh zo mooi!! En die tip ga ik goed onthouden want ik hou van glibberstofjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel betere bestemming dan als voeringske 😀!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ewel, ik ben grote fan van plan Z... het staat je zo goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige blouse en oh wat mooi op die rok!
  En het lot bracht me hier, naar jou blog die ik nog niet kende, omdat je een paar dagen geleden mijn give-away won... :-) Laat je me iets weten? Dan stuur ik het jasje zo snel mogelijk naar je op. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. super leuk nieuws! de mama en Oscar gaan daar geweldig blij mee zijn, dat weet ik zeker.

   Verwijderen
 9. Prachtig !! En had ik die tip van dat stijfsel maar gekregen... Ben een vergelijkbaar stofje aan het verwerken tot bomber, maar man wat heb ik daar al op gevloekt...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig en heel mooi op die plissé rok. Wat een goede tip van dat stijfsel. Ook een keer een bus meebrengen.

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow