vrijdag 29 april 2016

Dolly plaid: week 2


Oud nieuws:
Het patroon voor week 2 werd gisteren vrij gegeven op de website van La Maison Victor.
Het ziet er als volgt uit.


Ik was er al langer klaar voor, om aan week 2 te beginnen, maar met het extra filmpje over inhaken of tapestry werd het voor mij helemaal duidelijk wat er bedoeld werd.

Maar natuurlijk moest er, ondanks duidelijke filmpjes en telpatronen, toch nog gemist en dus bijgeleerd worden. Echt, een geluk dat aftrekken en opnieuw beginnen bij haken niet zo een ramp is als bij breien.

Misser van de week:
Ik las het telpatroon van links naar rechts en haakte verkeerdelijk eerst 12 steken ecru, 1 steek groen en dan 23 steken ecru enz... en dat kwam dus niet echt uit.
Haakpatronen lees je dus van rechts naar links dus. Want er wordt ook van rechts naar links gehaakt, logisch toch ... als je rechtshandig bent. Dat ben ik dus niet.
ik schrijf het hieronder nog even uit, hoe ik het telpatroon uiteindelijk gelezen heb (al weer was de facebookgroep een reuze grote hulp trouwens).
 • Toer 9-12: haak 4 toeren met de ecru draad.
 • Toer 13: haak 16 vasten met ecru en haak ondertussen de groene draad in (tapestry),
                 haak 1 groene, 23 ecru en herhaal dit 9 keer,
                 haak 1 groene en eindig met 16 ecru steken. De groene draad blijft de 5 toeren waarin
                 de muntgroene driehoekjes worden gevormd, mee lopen en wordt volgens de techniek
                 van tapestry ingehaakt. 
 • Toer 14:  haak 15 vasten met ecru,
                 haak 3 groene, 21 ecru en herhaal dit 9 keer,
                 haak 3 groene en eindig met 15 ecru steken.
 • Toer 15: haak 14 vasten met ecru,
                 haak 5 groene, 19 ecru en herhaal dit 9 keer,
                 haak 5 groene en eindig met 14 ecru steken.
 • Toer 16: haak 13 vasten met ecru,
                 haak 7 groene, 17 ecru en herhaal dit 9 keer,
                 haak 7 groene en eindig met 13 ecru steken
 • Toer 17: haak 12 vasten met ecru,
                 haak 9 groene, 15 ecru en herhaal dit 9 keer,
                 haak 9 groene en eindig met 12 ecru steken. Knip de groene draad af op 10 cm.
 • Toer 18-19: haak 2 toeren met de ecru draad.
start Toer 13:
 
 
1 klein groen stipje in Toer 13:
 
Telkens als ik van kleur wisselde keek ik even aan de andere kant van mijn haakwerk of mijn ingehaakte draad ook mooi ingehaakt was en soms moest ik die ingehaakte draad wat strakker trekken. Je ziet het verschil niet zo goed op foto, maar op de bovenste foto komt de ingehaakte muntgroene draad in lusjes piepen tussen de steken door. Op de onderste foto heb ik die lusjes strak getrokken

Aan het einde van week 2 ziet mijn Dolly Plaid er als volgt uit:
9 cm 'lang' en 1m42cm breed5 opmerkingen:

 1. Derde keer, goede keer! Ook bij mij kwam het telpatroon niet uit... Ik was met 250 steken aan het haken ipv 249 en was ook van links naar rechts aan het lezen... Gelukkig vond ik in jouw blog de oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh, Wendy, ik ga je moeten teleurstellen vrees ik. bij deze driehoekjes heb je 249 steken nodig om symmetrisch te werken, maar in week 3 hebben bij de blauwe blokjes, heb je 250 steken nodig. Ik had bij de driehoekjes een steekje minder gehaakt (want dat zie je toch niet zo op een hele plaid, dacht ik, dus ik begon niet helemaal opnieuw) en dan bij de blokjes heb ik er weer eentje bij gehaakt. Ik heb dan beslist om heel de plaid voortaan op 250 te blijven. Maar nu, ik heb week 4 al, en zonder al te veel te verklappen over het Misschien moet het patroon dus nog wat aangepast worden voor het officieel wordt vrijgegeven. Het is wat goochelen met dat ene steekje hé.

   Verwijderen
  2. zin klop niet echt hé, maar in week 4 heb je ineens maar 247 steken nodig. Ik ga straks een mailtje sturen hoe ik denk dat het moet zijn en dan kom ik op 249 steken uit.

   Verwijderen
 2. Eureka, ik ben ook linkshandig en heb een heuse wiskundige berekening gemaakt... Ik kwam na twee keer uithalen gelukkig goed uit, maar jouw oplossing om van rechts naar links te lezen is voor mij DE eye-opener... Dank!��

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow