maandag 28 oktober 2019

Stik Belgique: de kleren maken de man

 


In oktober wordt er hier klassiek altijd genaaid voor de man. Het jaar is dan bijna om. Normaal ga ik dan ook een heel weekend op naaiweekend, en dan kom ik tot de vaststelling dat ik eigenlijk nog niets voor de man maakte, terwijl die vraag er wel is. Dan kan ik niet met lege handen van een naaiweekend terug komen, toch?
Dat naaiweekend ging uiteindelijk niet door, maar de naaiplannen waren er hoe dan ook al.


Een ander terugkerend fenomeen in oktober is Stik Belgique. Ik blijf dat een schitterend concept vinden, ooit gelanceerd door Marjolein en ijverig voortgezet door Sonja van Sewing à la carte. Bedankt hiervoor Sonja.


Maar goed, iets voor de man dus, en iets Belgisch.
Mijn man houdt wel van die Theo hemden in rekbare stoffen. Ze dragen als T-shirts, maar zijn toch iets gekleder. Als het aan hem lag, werden die in bandwerk gemaakt. En hoe dankbaar zo'n theohemd dan ook wordt onthaald, ik vind het niet echt een project dat zich leent voor bandwerk, haha. Wat denken jullie?
Het stofje dat ik voor hem kocht is een dikkere rekbare stof met reliëf. Ik vond de stof eigenlijk wat  te dik om er een hemd mee te maken. Ik besloot om er een Theo-polo mee te maken.

Voor de Theo-polo vertrek je van het patroon voor het Theo-hemd. Van dat patroon werd één keer de goede maat bepaald en sindsdien durf ik daar niets meer aan te wijzigen (al viel het model ondertussen wel al 8kg af).
Ik heb alleen maar het patroon op de stof te leggen, knippen en ik ben vertrokken. Dat bespaart me veel op het minst leuke deel van naaien, patronen overnemen. Dat is dan wel het voordeel aan dergelijke patronen en naaien voor mannen.


Op de rug werkte ik net zoals bij de hemd-versies met figuurnaden omdat mijn man blijkbaar gezegend is met vrij brede schouders in verhouding met de rest van zijn lichaam. De mouwen versmalde ik een beetje en werkte ik gewoon af zoals bij longsleeves, zonder boord.
Ondanks de hoekjes op de rugpas en het borstzakje en de lichter blauwe onderslag en kraagboord, heb ik waarschijnlijk gewoon echt op safe gespeeld en het resultaat is dan ook een beetje saai. Ik geef dat toe. 


Ik ben mij er van bewust dat het niet mijn meest creatieve uitspatting is geworden, maar ik ben er wel tevreden van op zich. En ik vind het ook zo verdomd moeilijk, voor een man naaien, de juiste stof vinden, de juiste pasmaat, ...
Dat evenwicht tussen creativiteit en niet te zot is bij mijn man een uiterst dunne lijn. Als je daar over gaat, wordt het bewuste kledingstuk, hoe mooi gemaakt ook, niet gedragen. (deze en zeker deze zijn daar het perfecte voorbeeld van)
Dus ik sta helemaal open voor jullie tips om het volgende keer toch net iets sprankelender te maken.

 • Maken jullie wel eens wat voor jullie man? en gaat hij dan helemaal mee in je creatieve avonturen, of is er bij jullie ook die dunne lijn? 
 • Waar lopen jullie dan tegenaan? 
 • Waar vinden jullie de leukste mannenstofjes? Kiest jullie man die dan zelf of heb je carte blanche? en is dat dan echt carte blanche? 
 • Wat is jullie favoriete mannenpatroon? 
 • Waagden jullie je al eens aan een broek? 


Patroon: Theo Polo


benieuwd naar de andere Stik Belgique creaties?


Sewing à la Carte, Girls in Uniform, Just Delphine, OOYAmade, Gezien bij Justine, vlijtig liesje knutselt, SewBel


5 opmerkingen:

 1. Prachtig! Ik moet ook eens een winterversie van de Theo polo maken denk ik (staat genoteerd voor de kerstvakantie bij deze). Ik naai inderdaad ook veel voor manlief en hoe meer ik dat doe, hoe meer carte blanche ik krijg. En die broek, da's een lang verhaal maar er is nog altijd geen ideaal exemplaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak alleen regelmatig pyjama's voor mijn man en ik kies patronen en stof zelf. Het belangrijkste vind hij dat de stoffen niet te veel gekost hebben en dat het resultaat lekker zacht is. De patronen die ik gebruik zijn vooral overgetrokken kledingstukken die lekker zitten.De stoffen vind ik bij Driessen stoffen.
  Ik vind deze polo echt mooi! Mannen vinden een beetje saai vaak juist top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind deze polo mooi zoals hij is, lekker eenvoudig... Ik hou mijn creatieve uitspattingen ook meer voor als ik zelf dingen ontwerp of voor de kinderen naai.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Awel ik vind deze polo gewoonweg perfect. Niets saais aan! De structuurstof geeft zo’n polo alles wat hij hebben moet. Supermooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. supermooi hemdje! Ik maakte op naaiweekend net 4 boxershorts voor mijn ventje. Da's nog lekker makkelijk en snel - en dankbaar! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bloglovin

Instagram Follow