zondag 17 februari 2019

making backpack

Echt grote naaivoornemens had ik niet aan het begin van dit jaar, maar verleden jaar kocht ik een nieuw naaimachine en één van de vereisten was toch dat het wat laagjes leer moest kunnen verdragen voor als ik me ooit aan tassen zou wagen.

En dat ik me zonder workshop nooit aan een echte tas zou wagen, dat wist ik ook. Al is het maar om een beetje wegwijs te geraken in de wereld van rivetten, verstevigingen, tassenband en passanten.
Dus als daar dan die oproep kwam om een workshop van Katrienette te volgen bij Laura, nog niet eens zo gek ver weg, om een making backpack te maken, dan was dat iets van perfect en timing in één zin.

De making backpack dus, van Noodle Head
Voor de workshop kon je kiezen tussen een grote versie (zoals het patroon voorziet) of een kleine versie (uitgewerkt door Katrien zelf).
In de grote rugzak passen gemakkelijk een laptop, wat dossiers, notitieboek, …
In de kleine rugzak passen gemakkelijk een A4-schrift, een leesboek, tablet, pennenzak, …
Kiezen is nooit mijn beste vak geweest, dus ik besloot dat ik ze hoe dan ook allebei zou maken.




Op de dag van de workshop maakte ik de grote versie.
Ik koos voor een lichte ribvelours met grijze tassenband. aan de binnenkant gebruikte ik een groen beige gestreept stofje dat ik ook zou gebruiken voor de kleine versie. Voor de afwerking van de binnenzijde maakte ik brede biais. Dat werk een pak gemakkelijker. De tijd die je steekt in biais maken, heb je zo terug gewonnen, omdat het gewoon veel sneller en vlotter werkt.
Ik keek rond me en zag daar de mooiste versies van making backpacks ontstaan en vond ik plots mijn eigen versie euhm, een beetje, gaap, saai.



De 2de versie is gemaakt uit waxed cotton en is dus (grotendeels) waterdicht. Ik combineerde de bloemen met de muntgroene/licht blauwe ribfluweel aan de zijkant en licht bruine tassenhengsels. Voor de binnenkant gebruikte ik dezelfde gestreepte voeringstof maar gebruikte ik licht bruine biais met sterretjes voor de binnenafwerking en een licht bruine rits voor het binnenzakje.



Bij Lily and Woody zag ik een prachtige gebloemde Making Backpack waarbij de tassenhengsels aan één zijde mooi samen waren gestikt. Dat oogt net iets netter en strakker, dus ik deed het schaamteloos na. Bedankt voor de inspiratie, Sylvia.





Patroon:
Making Backpack van Noodle-head
Stoffen:
buitenstof: ribfluweel light blue en waxed cotton, De stoffenschuur
voering: gestreepte stof Marmelade & Mash, Mondepot
Fournituren:
Stoffenschuur en Veritas




woensdag 13 februari 2019

Linkparty 7: Jupette Arlette


De sew along van Fibre Mood voor de Bertha broek zag er zo leuk uit.
Ik was dan ook erg blij toen ik een kans kreeg om deel te nemen de tweede sew along.
Deze keer zouden we een rok maken waar je werkelijk alle kanten en stijlen mee uit kan.
Dat zag ik wel zitten.

Toen ik het patroon en de verschillende versies van Arlette voor de eerste keer zag, ... nu ja, zonder mezelf complexen aan te moeten praten, ik heb geen lang, rank, slank modellenlichaam, dus ik zag het niet meteen voor mezelf. Het was minstens een beetje uit mijn comfortzone. Dat heeft even moeten 'rijpen', maar net daar ligt ook de uitdaging die ik in zulke projecten net zo leuk vind, dat zoeken naar wat voor mij wel werkt.

En wat dan voor mij werkt, bleek het basismodel van de Arlette te zijn, met ruches, in een groen-zwart luipaardprintje. Had je het me op voorhand gezegd, ik had heel erg moeten lachen, maar hé, ik moet vaststellen dat ik wel erg blij ben met deze jupette Arlette die ik stiekem bohemien, tijdloos elegant en streestyle tegelijk vind, afhankelijk van hoe je het combineert.



Tijdens de sew along werd de rok gecombineerd met een zwart hemdje en overknee laarzen, euh, van out of my comfortzone gesproken, haha.




En dat er voor iedereen een Arlette bestaat, dat is voor mij ook helemaal bewezen tijdens de Sew Along. ik heb daar stuk voor stuk unieke en totaal verschillende rokken gezien, van sierlijk naar tijdloos elegant, frêle, speels en super stoer.
Er is voor iedereen een Arlette.
Het moet gezegd, die sew along, het was echt een fijne dag. Bedankt aan het team van Fibre Mood, de gedulde cameraman, de lieve styliste, de dames van de make up, de fotograaf, en bedankt dat we zo'n leuke locatie als Boby Sewing een hele dag mochten bezetten.




Ik maakte een Arlette met gewone ruches in maat 38 en dat valt helemaal perfect rond de heupen. Rond de taille had het iets smaller gemogen, maar daar kan je helemaal op het einde nog steeds wat mee spelen. Omdat de stof heel licht is en dus ook een beetje doorzichtig als je in de zon zou staan, voerde ik de achterkant door gewoon een dubbel achterpand te maken.
Ik paste de lengte niet aan, maar met de ruches er aan, vind ik de lengte echt helemaal perfect met net die enkels bloot.





Ik combineerde de rok thuis met een Lauren in groene zijde.

Lauren komt ook uit de derde editie van Fibre Mood. Het is een wat stoerdere basic T-shirt waar je opnieuw, als je wat speelt met stoffenkeuze, gewoon alle kanten mee uit kan..
Omdat ik groene zijde gebruikte, wordt het toch ook weer een beetje chic.

Ik had net te weinig stof (dat was een couponnetje van op The Fabric Sales), dus het rugpand moest ik in 2 stukken maken en de mouwen kon ik niet dubbelzijdig uitvoeren. Ik werkte met een beleg in plaats van een biais. Ik maakte een mt S en dat is nog steeds lekker ruim.

Ik weet nu al dat deze heel weinig in mijn kast gaat liggen.



En tot slot, speciaal voor Laura,
een vuistje



Patronen:
Arlette en Lauren uit  Fibre Mood #3

Stoffen
Arlette: luipaardprintje uit Stoffenschuur
Lauren: The Fabric Sales









Bloglovin

Instagram Follow