Pagina's

woensdag 10 april 2019

Eerste hulp bij flubberige stofjes, nog een give away en de resultaten van de fibre mood give away

Zoals ik in mijn vorige post al aanhaalde, was dat bloemenstofje een aanslag op mijn geduld.
Die stof kon geen strijkijzer verdragen, geen gewone naalden en ze bewoog al door er nog maar naar te kijken.
Ik moest echt alle truukjes uit mijn trukendoos halen om de stof mooi in de vorm van een kraag met staander te dwingen, hoekjes van de zakken recht te krijgen en op de juiste plaats, knoopsgaten, mouwsplit, ...




Omdat ik regelmatig hoor dat naaisters knipvrees hebben om die glibberige en vaak super mooie stofjes te verwerken, lijst ik mijn truukjes hier op.
Het is geen exacte wetenschap. Deze truukjes hebben voor mij het precisiewerk wel vaak veel gemakkelijker gemaakt, zelfs bij wat moeilijkere stofjes. Daardoor laat ik mij niet gauw meer tegenhouden in mijn stofkeuze. En ik hoop dat ik met deze tips voor jullie hetzelfde kan betekenen.


  • Versteviging

Het kan soms lastig zijn om kleinere patroondeeltjes uit te knippen uit stof die  telkens weg glijdt.
Als het dan over een staander gaat of manchetten, een riempje of het knopenpat, dan is het vaak gemakkelijker om de versteviging eerst op de stof te strijken en daarna pas het patroondeel uit te knippen door er de juiste naadwaarde aan toe te voegen. Hierdoor kan je veel preciezer knippen en heb je achteraf geen problemen om de versteviging op je patroondeel te laten passen.


  • De juiste naalden
De ene naald is de andere niet. Dat geldt zo voor naaimachinenaalden, overlocknaalden en naaldjes om mee vast te spelden.
Een fragielere stofje kan al snel geruïneerd geraken als je niet de juiste naalden gebruikt. 

Ik gebruik zowel voor mijn naaimachine als voor de overlock microtexnaalden bij fragiele stofjes. Die naalden komen gewoon uit hetzelfde pakje. Ik geloof niet in naalden die alleen geschikt zouden zijn voor een overlock. 
Ik overlock maar met 3 draadjes in plaats van met 4 draaidjes. Ik doe dat eigenlijk altijd, tenzij ik echt stik met mijn overlock, wat zelden het geval is.

  • Boventransportvoet
Ik gebruik niet standaard een bovenstransportvoet bij gladde stofjes. Het kan helpen, maar ik vind het niet persé een must. Soms heb ik liever meer plaats daar vlak bij de naald om zelf wat bij te sturen of om beter te zien wat ik doe. Dus het is wat aanvoelen. Een kraag met staander zal ik bijvoorbeeld niet gauw met een boventransportvoet stikken. 
een knopenpad van een lange hemdjurk dan weer wel ;-) 

  • Afhechten
Afhechten doe je normaal door even achteruit te stikken op het einde. Dat kan bij fragiele dunne stofjes al genoeg zijn om 'opgegeten' te worden door je machine.
Ofwel hecht ik gewoon niet af (als die naad later nog dwars overstikt wordt bijvoorbeeld) of ik hecht met de hand af.

  • Alternatieven voor speldjes. 
Speldjes verschuiven, wonderclips wegen te veel (ten opzichte van de vaak erg lichte stof), je krijgt de stof niet precies hoe je ze hebben wil, ...  
Ook daar zijn oplossingen voor. 
De snelle oplossing heet wondertape. 
Maar soms, bij gebogen naden, is ook dat niet helemaal precies. Ik ga mij er niet populair mee maken, maar er is niets mis met een beetje driegen. Uiteindelijk is dat het meest precieze. Het kost niets, alleen een beetje tijd. 
   
  • Stijfsel stijfsel stijfsel
Tot slot wil ik mijn aller beste naaivriend aan jullie voorstellen. Zijn naam is Remi.
Stijfsel dus. Stijfsel, stijfsel, stijfsel!

Als je stof echt van je kniptafel af glijdt, je moeilijk kan spelden, de stofdelen gewoon niet blijven zitten waar je ze hebben wil, is er nog altijd Remi. 

Je knipt je stof, je spuit je stofdelen in met Remi. Leg er vervolgens (zeker bij de moeilijkere stofjes) een katoenen persoek over (ik gebruik een zakdoek of een dunne handdoek) en strijk het stijfsel uit.
Je flodderige stofjes is nu veranderd in een een velletje papier dat je kan plooien alsof het een origamivel is. Tegen dat je klaar bent met je naaiwerk, is dat stijfsel er al lang uit, 
Probeer het wel altijd eerst eens uit op een klein restje stof.

voor... 

na...

Heb jij je altijd laten tegenhouden bij glibberige stofjes? lees dan nog even door tot beneden.



  • De winnaars van de Susan Give Away

Ik mocht vorige keer nog 3 patroontjes weg geven van de Susan dress. Op Instagram werd
Isabelle Delaere
de gelukkige winnares.

Hier mogen Bieke en Nathalie me hun e-mail adres doorsturen (liesbet.rommens@telenet.be) :



Jullie kunnen dan binnenkort het patroon in jullie mailbox verwachten.
En Nathalie, het is echt te doen met die glibberige stofjes, echt waar!



  • Nog een give away:

Jarig zijn, dat is cadeautjestijd. Ik geef veel liever cadeautjes weg dan dat ik er krijg dus daarom dacht ik: waarom niet nog een give away. Dit is geen gesponsorde give away. Dit is dus echt van mij voor u.
Omdat ik heel zeker ben dat je met mijn tips aan de slag kan met stofjes die een eigen leven lijken te leiden, geef ik naast mijn tips ook 1 pakketje weg. In dat pakketje zit 2m glibberige stof. Daar krijg je (helaas) geen (lange) Susan uit, maar vast wel iets anders leuks.
Ik stuur ook mijn beste naaivriend mee, wondertape en een pakje microtexnaaldjes.


Om kans te maken op dit pakketje, hoef je enkel een berichtje hieronder te plaatsen. Wat zou jij uit de 2m glibberige stof maken? of heb jij ook leuke naaitips?

De give away is enkel voor Belgische deelnames, tenzij je de verzendingskosten op jouw wil nemen.
De winnares wordt geloot tegen volgende blogpost. dat zal zeer waarschijnlijk 15 april zijn.


36 opmerkingen:

  1. leuke tips, het stijfsel gebruikte ik nog niet, dus wil ik wel eens testen
    ik doe heel graag mee met je give-away, ik denk dat ik mijn geduld eens zou testen met de nieuwe thea van zonen09 als ik je give away win ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit zijn echt praktische tips ,bedankt , ik zou een langere rok uit maken als ik je give-away zou winnen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. super bedankt voor je tips! Ik zou met de glibberstof ook een lange rok willen maken.
    Heb je nog tips voor het knippen zelf? Daar heb ik het meeste schrik voor (en al het meeste miserie mee gehad). Kan je stijfsel gebruiken op gans je stof en daarna knippen? Ik heb dat nog liggen om in een emmer te doen (of bad, voor de waterpokken in den tijd)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat kan zeker op grotere vlakken gebruikt worden. Ik maakte het ook al mee hoor. je begint de knippen en de stof verschuift tijdens het knippen zonder dat je het door hebt. Ik steek dan echt wat extra speldjes en zet extra gewichtjes op de stof zelf zodat deze niet verschuift.

      Verwijderen
    2. Wauw wat een leuke tips vooal het stijfsels is goed bedacht, ik ga dit zeker uitproberen.Bedankt daarvoor. Met jou leuke stofje zou ik graag een kleedje met spagettibandjes maken

      Verwijderen
  4. Dankjewel voor de tips!
    Om af te hechten kan je ook je stof draaien (met de naald in de stof) en een steekje terug naaien, als dat lukt met zo'n fijn stofje tenminste.
    Ik wil me wel eens aan een Thea wagen. Die bloemen zijn mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hé, maar ja, tuurlijk, omdraaien. dat ga ik zeker eens proberen als er niet te veel stof moet 'verhuisd' worden.

      Verwijderen
  5. Handige tips! Lijkt mij leuk eens een give away te winnen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een super blogpost, die pin ik meteen! Dankzij jouw tips durf ik het nu ook aan. Ik doe dus graag mee voor dit mooie glibberpakket.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, er staat al een lange zomerjurk op mijn planning. Misschien is die stof wel ideaal daarvoor.

      Verwijderen
  7. Oh super! Merci voor de geweldige tips!! Hopelijk lukt het hiermee om zo'n supermooi kleedje te maken. Want zoals je zelf al zegt zijn die stofjes dikwijls heel mooi, maar de durf om eraan te beginnen ontbreekt nogal eens. Misschien het er dan toch eens op wagen nu 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Handige tips, bedankt!

    Het lijkt me tof om een Victoria blouse maken met deze mooie bloemetjesstof

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Superhandige tips. Die Remi, die kende ik nog niet. Met de stof zou ik de Pam top,maken, die staat al veel te lang op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gewildige tips! Geniaal om eerst versteviging te strijken. Belachelijk simpel, maar ge moet het toch maar bedenken...
    Wat het mooie pakketje betreft... Koppig als ik ben zou ik toch eerst proberen om er een hemdjurk uit te krijgen. En moest dat toch niet lukken, wordt het een gewoon hemd of blouse en misschien als extra'tje een zomerrok voor één van de dochters.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Stijfsel heb ik nog niet gebruikt! Ik zou weleens een Thea willen proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig stofje! Ik zie er wel een Jessica blouse in pf misschien zelfs een Ditte kleedje.
    Wondertape heb ik nog niet geprobeerd. Ga ik me zeker eens aanschaffen ��

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor de tips ! Ik laat me soms ook afschrikken door glibberstofjes, maar het draagt zo fijn hé ...
    Ik zou met jouw bloemenstof een thea maken denk ik, of een annalise jurk

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Amai, wat een geweldige tips! Ik krijg zowaar al meteen zin om aan de slag te gaan met een lastig stofje en je tips uit te proberen.Jouw stofje zou ik transformeren in een korte kimonojas....van een uitdaging gesproken!liefs, Tatiana

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Leuke tips! Een juweldress lukt misschien net niet uit 2 meter, maar een Jenova kan zeker mits wat creatief te zijn met het patroon. Die fladdermouwen zijn perfect voor dit glibberstofje.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mooi stofje!! Ik ga voor mijn forever succespatroon, de Ravenjurk! Alhoewel ik ook wel eens een susandress wil proberen, maar nog niet zeker ben of dit patroon mij wel gaat?!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Bedankt voor de tips!! Ik heb hier al maanden een "blijf-niet-op -de -plaats-liggen-stofje" dat wacht om verwerkt te worden maar steeds terug opzij gelegd word omdat de tricotjes voorrang krijgen... misschien moet ik toch eens m'n stoute schoenen aantrekken en een poging wagen?!
    Mocht ik de give-away winnen, dan zou ik ( met die stof) met een klein hartje een Clara-culotte maken����
    Nu maar ������������voor mezelf!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Misschien is dit wel de schop onder mijn kont om eens met een glibberig stofje aan de slag te gaan. Ik zou graag eens een bloesje proberen of een kort jurkje.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heel erg bedankt voor de tips ( vooral die van het stiksel). En ook nog een hele fijne verjaardag. Ik zie in het stofje al dadelijk een losse broek voor mezelf. En misschien kan ik de overschot van de stof nog verwerken in een bijpassend topje.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Dank je voor deze geweldige tips. Zou ik me nu durven wagen aan deze glibberige stofjes? Een Arlette of (korte) hemdjurk lijkt me zálig in dit stofje ��

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Oooh zo zeker die Susandress, jouw versie is zoooooo mooi ��
    Jaloers op dat stofje, prachtig gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Besankt voor de tips. Misschien ga ik me er nu toch aan wagen. Eerst een madison blouse van Rebecca Page, en als die lukt, ook de Susan.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat een geweldige tips. Hopelijk helpen je tips me over de angst van glibberige stofjes heen. Ik test ze dit weekend alvast uit want heb een mooi stofje liggen voor een blouse.
    En wat een leuke give away. Ik zou er een kortere Susan of een thea bloes mee maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. mooie kleuren heeft dat stofje ; ik zie daar wel een rumer top in :)

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Bedankt voor al die nuttige tips! Net wat ik nodig heb om aan een Thea te durven beginnen... ik doe dus graag mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Helemaal fan van dit kleed, inclusief van de riem. Bedankt voor de tips, vooral het gebruiken van stijfsel was nog niet in me opgekomen en het verstevigen voor je knipt is ook nieuw voor mij. Om de één of andere reden val ik ook altijd op 'moeilijke' stoffen ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Oohh handige tips. Aan dat stijfsel had ik zelf nog niet gedacht dus ga ik zeker in huis halen nu! :-) de give away is ook zeer interessant, hoop dat ik nog net op tijd ben om mee te doen

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Leuke blogpost met handige tips! Ik ga ze zeker onthouden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat een goede tips, als ik ze lees dan denk ik, waarom ben ik daar nu niet zelf op gekomen toen ik zo aan’t knoeien was met de Suzan Dress! Ik doe graag mee met deze give away en zou dan terug een Suzan maken, die waarschijnlijk beter gaat lukken met jou tips��

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Die tips zal ik deze week al toepassen! Met de eventueel gewonnen stof zou ik meteen nog een Theablouse maken, een mooie lange.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik begin binnenkort aan de Thea, ik denk wel dat je tips van pas gaan komen. Dikke merci om ze te delen :).

    BeantwoordenVerwijderen